Γιατί τα παρατήσαμε;

Πρόσφατα είχα βρεθεί στην Λευκάδα για λίγες μέρες και αφού ήταν η πρώτη φορά στο νησί αποφάσισα να το ψάξω... μελισσοκομικά!
Κατευθυνόμενος προς το χωριό που θα αποτελούσε την βάση των εξορμήσεων, μου έκανε εντύπωση η πυκνότητα και η έκταση των πεύκων καθώς και τα αμέτρητα κυπαρίσσια που τα έβλεπες άτακτα να ξεπροβάλλουν σε κάθε σημείο της διαδρομής. Στα μέρη μου τα

κυπαρίσσια τα φυτεύουμε στα βορινά όρια των κτημάτων κυρίως για να κόβουν τον Βοριά, αυτοί οι παλαβοί οι Λευκαδίτες ανέβηκαν στις κορφές πέταξαν τους σπόρους για να διαλέξουν αυτοί που θα ριζώσουν.
Μίλησα με αρκετούς μελισσοκόμους, άλλους τους συνάντησα στην άκρη του δρόμου και άλλους τυχαία στον καφέ ή στο φαγητό, τα προβλήματα κοινά για όλους:
Πολύς κόπος, πολλά έξοδα και παρόλο ότι η τιμή του μελιού έχει πέσει, τα βαζάκια που πωλούνται είναι λίγα. Η εξήγηση είναι απλή σύμφωνα με τους Λευκαδίτες συναδέλφους: οι Έλληνες δεν αγοράζουν όπως αγόραζαν και αν περιμένεις από τους ξένους... πρόκοψες!
Το μέλι της Λευκάδας μου άρεσε, αλλά μέχρι εκεί. Η λέξη ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ μέλι είναι από άγνωστη έως αστεία και αυτό το κατανοώ αλλά δεν το δέχομαι. Για να πωληθεί ένα μέλι πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα μέλι και για να λέγεται Λευκάδας, δεν αρκεί η καταγωγή από την Λευκάδα ή η κουμπαριά με Λευκαδίτη αλλά τα μελισσάκια να βοσκήσουν στην Λευκάδα! Ποιος λοιπόν πουλά ΜΕΛΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ στους αμέτρητους πάγκους με μέλια που συνάντησα στις διαδρομές μου;
Το ξεκαθάρισμα αυτό συνάδελφοι μόνοι σας θα το κάνετε, και μόλις το κάνετε θα σταματήσει η γκρίνια. Και μόλις καταφέρετε να πουλάτε ΜΕΛΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, τότε μπορεί να πουλάτε αυτό που πραγματικά αξίζουν οι πελάτες σας και ο τόπος σας έχει λίγο αλλά εξαιρετικό: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ. Και αυτό το άριστο μέλι θα μπορέσετε να το εξάγετε σε πολύ καλή τιμή.
Και τότε θα σταματήσουν οι γκρίνιες και ίσως φροντίσετε να γεμίσετε με μέλισσες τις μοναδικές βραχοκυψέλες στην Μονή του Αγίου Νικολαου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το πείραμα